Onko vesipiippu haitaksi terveydelle?

Vesipiipulla on useita nimiä. Olet ehkä törmännyt johonkin näistä: hookah, shisha, argileh ja hubble-bubble. Kuten nimistä huomaa, vesipiippu on lähtöisin itäisen Välimeren, Lähi-idän ja Aasian alueilta. Eri alueilla käytetään erilaisia piippuja.

Käyttötarkoitus on kuitenkin kaikissa vesipiipuissa sama. Vesipiippu on siis tupakointiväline, jonka avulla poltetaan joko tupakkatuotteita tai tupakan vastiketta. Perinteisistä vesipiippumalleista on kehitetty erilaisia versioita, kuten sähköinen pieni e-shisha.

Vesipiippua käytettäessä savua imetään kumisen putken tai letkun päässä olevan suukappaleen avulla. Tupakan tai tupakan vastineen lämmittämiseen käytetään hiiltä. Palamisreaktiossa syntyy savua, joka suodattuu vedellä täytettyyn kulhoon. 

Mitä vesipiippu pitää sisällään?

Vesipiipun poltetaan pääasiallisesti kolmea eri tupakkaa sisältävää seosta, joita ovat maassel, tumbak ja jurak. Itse tupakan määrä vaihtelee ja seokset voivat pitää sisällään myös hunajaa, mausteita, ja kuivattuja hedelmiä.

Vesipiipussa voidaan polttaa myös yrttiseoksia, jotka eivät sisällä tupakkakasvia. Näistä seoksista käytetään nimiä herbal shisha ja herbal molasses. Ne koostuvat sokeriruo’osta, melassista, yrteistä ja makuaineista.

Vesipiipuissa käytetään myös höyrykiviä (steam stones) tupakan sijaan. Kun vesipiippua poltetaan, kivet kuumenevat ja niistä vapautuu höyryä. Höyrykiviä markkinoidaan nuoriin vetoavilla mauilla.

Vesipiippuun liittyviä myyttejä

  1. Vesipiipun käyttöön liittyy mielikuva, että vesi suodattaisi tehokkaasti haitallisia aineita.  Veden suodattava vaikutus on kuitenkin lähes merkityksetön.
  • Yrttiseoksia mainostetaan usein terveellisinä vaihtoehtoina. Näidenkin seosten polttamisessa syntyy kuitenkin huomattavia määriä terveydelle haitallisia yhdisteitä. 
  • Tupakkaa sisältävien sekä tupakattomien tuotteiden polttaminen on terveydelle haitallista. Itse palamisprosessi on kaikissa poltettavissa tuotteissa merkittävä myrkkyjen aiheuttaja.
  • Valmistajien mukaan höyrykivet eivät sisällä nikotiinia tai muita terveydelle haitallisia aineita. Höyrykivien lämmitykseen käytetään usein hiiltä, joka on merkittävä terveydelle haitallinen tekijä vesipiipun poltossa.

Vesipiipun haittavaikutukset terveydelle

Useiden terveydelle vaarallisten aineiden suhteen vesipiipun poltto voi olla jopa yhtä tupakointikertaa haitallisempaa. Vesipiipun poltossa merkittävä terveydelle haitallinen tekijä on poltettava hiili.

Vesipiippua poltetaan usein pitkiä aikoja kerrallaan, joten savua hengitetään paljon enemmän kuin tupakanpoltossa. Haitallisten ja vaarallisten aineiden pitoisuudet ovat myös suurempia kuin tupakoinnissa. Yksi tunti vesipiipun käyttöä vastaa 4–20 savukkeen polttamista.

Vesipiipun käyttäjä altistuu tupakoijaa enemmän syöpävaarallisille aineille, tervapitoisuuksille ja hiilimonoksidille eli häälle. Vesipiipun polttaminen vaikuttaa keuhkoihin ja hengitysoireisiin yhtä paljon kuin tupakointi.

Välillisinä haittoina on tarttuvat taudit, koska vesipiippuravintoloissa sama piippu saattaa kiertää pitkään eri asiakkailla ilman huolellista puhdistusta. Vesipiipun käyttö aiheuttaa samanlaista riippuvuutta kuin tupakointi.

Lähteet:

https://thl.fi/fi/web/alkoholi-tupakka-ja-riippuvuudet/tupakka/tupakkatuotteet-ja-sahkosavuke/vesipiippu